9.-10. trinn, Vgs, Folkehøgskole

Verdens farligste: Atombomben - fra frykt til forbud

Nobels Fredssenter

Tema:

Varighet: 60 minutter

BESØKSINFORMASJON

 
  • Pris: 750,-
  • Tilbys mandag – torsdag. 
  • Also offered in English. For more information, please contact skole@nobelpeacecenter.org

OM UNDERVISNINGSOPPLEGGET
 

Dommedagsklokka tikker, men tida er ikke ute…  

Ta med klassen din på et tankevekkende, spennende og håpefullt undervisningsopplegg fra Hiroshima i 1945 fram til i dag  - vil de som land i verden ende opp med å signere for FNs forbud mot atomvåpen? Hva er det eventuelt som stopper dem?  
 
I USA sitter Donald «My Nuclear Button is Bigger than Yours» Trump som president igjen, og han og tech-gründer Elon Musk snakker om at atomvåpen ikke er så farlig som mange tror. Samtidig truer russiske President Vladimir Putin med å ta i bruk atomvåpen mot Ukraina. I Asia tester Nord-Korea atomraketter, og Kina ruster opp sine atomvåpen.  
 
Midt oppi dette går Nobels fredspris til Nihon Hidankyo, en organisasjon for overlevende etter angrepene på Hiroshima og Nagasaki i 1945. De vil fortelle sin historie for at det som skjedde med dem, ikke skal kunne skje igjen. Og de kjenner at de ikke har noe tid å miste.  
 
Ta med deg elevene dine til Nobels Fredssenter for å utforske hvorfor atomtrusselen i dag er større enn på lenge, hvorfor Nihon Hidankyo har fått Nobels fredspris, og hva som kan gjøres for at det som skjedde med dem ikke skal kunne skje med noen andre igjen – og heller ikke med oss. Hva er FNs forbud mot atomvåpen, og hva spiller inn på at land blir med på avtalen eller ikke?  
 
Og er det opp til stormaktene å bestemme om vi skal ha atomvåpen i verden, eller er det noe vi vanlige folk kan gjøre?  
 
Elevene får:  

  • Et innblikk i hva som skjedde i Hiroshima og Nagasaki 6. og 9. august 1945, og hva som skjer når en atombombe treffer en by  
     
  • Utforske utstillingen om Nihon Hidankyo og noen av de sterke historiene fra de overlevende etter Hiroshima og Nagasaki  
     
  • Gjennom et morsomt og tankevekkende læringsspill/aktiviserende elevøvelse vil elevene ta stilling til FNs forbud mot atomvåpen på vegne av et land i verden – hva spiller inn når et land skal vurdere om de skal signere eller ikke? Og hvordan kan vi vanlige folk som faktisk er mest truet av en atombombe gjøre noe for å påvirke det hele?
For- og etterarbeid
Forarbeid: Nobels fredspris til Nihon Hidankyo

Vi anbefaler å forberede elevene på besøket hos oss, slik at de får mest mulig ut av det.

Dette opplegget kan du gjennomføre med klassen på kun 15-20 minutter. 

Nyttige begreper for lærer:

  • Nedrustning: Kan referere til å redusere eller fullstendig avskaffe våpen. Begrepet brukes om våpen generelt, men vil i dette besøksopplegget brukes i forbindelse med atomvåpen. 
     
  • Atomvåpen/kjernefysiske våpen: Introduser gjerne elevene for begge begrepene. Dette er våpen med en enormt destruerende kraft og de farligste våpnene vi har. Eksplosjonen skapes gjennom frigjøring av kjerneenergi, som skjer på atomnivå. Det vil si at atomene enten splittes (fisjon) eller smeltes sammen (fusjon) som skaper enorme reaksjoner. Den sistnevnte av metodene oppstår i typen som kalles hydrogenbombe (som også er en atombombe) som er enda farligere enn den opprinnelige atombomben (der atomer splittes). 
     
  • Atomvåpenstat: Land som har utviklet og er i besittelse av atomvåpen på nåværende tidspunkt. Dette inkluderer ikke land som har utplassert atomvåpen på sin jord (uten å eie dem), eller land som tidligere har hatt atomvåpen. 

 

Fortell elevene at de skal besøke Nobels Fredssenter på Aker Brygge, museet som forteller historien om Alfred Nobel og Nobels fredspris. Dersom elevene ikke har kjennskap til fredssenteret eller fredsprisen, kan de gjerne se denne videoen.

Nihon Hidankyo – Den nyeste vinneren av Nobels fredspris
 

Hør med elevene om noen fikk med seg hvem som vant Nobels fredspris i oktober i fjor. Fortell dem at fredsprisen gikk til en organisasjon fra Japan kalt Nihon Hidankyo, som arbeider for en verden uten atomvåpen. Kanskje kan noen av elevene gjette hvorfor dette er en japansk organisasjon, og hva slags organisasjon det er snakk om? 

Se videoen fra NRK om Nihon Hidankyo sammen med elevene enten på norsk eller engelsk. Be elevene diskutere spørsmålene under med læringspartner: 

1. Hva slags organisasjon er Nihon Hidankyo, og hvorfor tror du deres arbeid har fått så stor betydning?

2. Hibakusha, de som overlevde atombombene, deler sine historier for å advare verden om farene ved atomvåpen. Hvorfor tror du det er så viktig at vi hører på disse historiene i dag?

3. Verden opplever flere alvorlige konflikter, som i Midtøsten og Ukraina. På hvilken måte kan årets fredspris til japanske Nihon Hidankyo også knyttes til disse konfliktene?

4. I videoen nevnte de viktigheten av "atomvåpentabuet". Hva er det, og hva har dette med fredsprisen å gjøre?

5. Hvordan kan denne fredsprisen bidra til en mer fredelig verden, tenker du?

6. Jørgen Watne Frydnes snakker også om hvordan dette er en pris som er relevant for unge i dag. Hva sier han om dette og hva tenker du om det?

Fortell deretter elevene at de vil lære mer om Nihon Hidankyo og hvorfor det fortsatt er viktig å snakke om atomvåpen i dag under besøket til Nobels Fredssenter. 

Bestill dette opplegget